Meteen naar de inhoud

The making of

Het maken van een voorstelling vraagt veel voorbereiding en tijd. Research is belangrijk maar alleen daarmee heb je een opsomming aan droge feiten en wordt het een spreekbeurt, geen voorstelling. En we willen een voorstelling waar het publiek van geniet. Dat is een intensief,  mooi, en creatief proces.
Hieronder nemen we je – in willekeurige volgorde – mee in dat proces om er een mooie avond van te maken.

Foto’s voor bij interview in krant.

Op de laatste vrijdag van 2022 kwam fotograaf Herman Spier fotos maken voor bij een interview door Janny de Weijs dat verscheen in de Ommelander Courant.
Elsbeth Mulder (Anna als zangeres) en Ina Klompmakers (Anna als verteller) in identieke outfit omdat ze elkaar afwisselen op het podium.
Omdat het decor (evenals het podium) nog moet worden gebouwd zijn deze foto’s genomen Bedum – en anno 2022. Tijdens de uitvoering moet de outfit – samen met het decor – ons terug brengen naar eind 1759, het moment waarop Anna ons vertelt over haar bewogen leven met Johan Sebastian Bach.

Repeteren, repeteren, repeteren …

Er moet veel worden gerepeteerd om een mooie voorstelling te maken. De tekst moet lopen en de toon en de mimiek die er bij hoort moet kloppen. Het gaat om de belevenissen, de bijzondere herinneringen. En dus gaat het vooral ook om emotie.
Verder proberen we de timing goed op orde te krijgen. In het verhaal zelf maar ook in de samenwerking met de muzikanten. Zodat het allemaal goed op elkaar aansluit en het een soepel lopende voorstelling wordt waar het publiek wordt meegenomen in de emoties van Anna.

Publiciteit

Elke Beekman heeft een mooi artikel over de voorstelling geschreven voor het december/januari nummer van magazine ‘Blad’. Fred Reiffers heeft hiervoor foto’s gemaakt in de Menkemaborg in Uithuizen.
Een fijne samenwerking met een mooi resultaat.

Artikel in magazine Blad

Techniek

Tijdens de repetities zijn de technici zijn hun materiaal en de systemen aan het testen. Stukje bij beetje sluipt er steeds meer aan techniek de voorstelling binnen om de ‘performers’ zo goed mogelijk te ondersteunen.

Fotosessie Menkemaborg

Bij het interview voor het decembernummer van magazine ‘Blad’ horen natuurlijk ook mooie foto’s. Fred Reiffers – die het magazine uitgeeft – maakt daarvoor in de Menkemaborg in Uithuizen prachtige foto’s voor bij het verhaal over ‘Anna Vertelt‘. Ja, je ziet het goed. De rol van Anna wordt vertolkt door twee verschillende mensen. Elsbeth (links) in de rol als zangeres en Ina (rechts) als verteller.

Er zijn hier een aantal sfeervolle foto’s gemaakt die in het magazine worden gepubliceerd.

Promotiefoto’s maken

In de zomer (van 2022) zijn we gestart met het maken van foto’s die we kunnen gebruiken voor publicatie en promotie.

Hier staat Ina – verkleed als Anna – voor de Rijks Universiteit Groningen in de Oude Boteringestraat, tegen over de kerkzaal waar Anna in januari op de planken staat. Het resultaat was bedoeld voor de poster maar is daar uiteindelijk niet voor gebruikt. En zo staat de fotograaf zelf op de foto.

Eerste muzikale besprekingen.

Overleg in de Doopsgezinde kerk.

Eeuwe, Ina en Cora – die is verscholen achter de orgelpijpen – onderzoeken de muzikale mogelijkheden om het verhaal van Anna te omlijsten. Hierbij komen zaken voorbij als klankkleur, fragment lengte, timing en logistiek. De muziekfragmenten moeten naadloos passen in het verhaal.

Dresscode

De jurk van Anna is terugkerend onderwerp van de voorstelling. Daarom is veel inspanning verricht om de juiste jurk te vinden. En welke vrouw wil dat nou niet? Jurken passen? Elsbeth past hier de jurk die vermoedelijk wordt gebruikt.

Het orgel en de zaal

We hebben een prachtige locatie gevonden. De kerkzaal van de Doopsgezinde gemeente aan de Oude Boteringestraat is mooi en het orgel is geweldig. Het is een Marcussen-orgel dat recent nog een grondige onderhoudsbeurt heeft gekregen van de originele bouwer uit Denemarken .
Anna vertelt haar indrukwekkende verhaal onder het orgel zodat het orgel een onderdeel is van het decor. Natuurlijk worden de stoelen in de zaal dan omgedraaid.
Het is een heerlijke zaal om in te spelen en te genieten van zo’n voorstelling.

Research in het huis waar Bach eens woonde

In Eisenach in de deelstaat Thüringen staat een Bach-museum. Echt een aanrader. Het is fantastisch om door zijn ouderlijk huis te lopen (het gele gedeelte) en om in de prachtige tuin er achter te mijmeren over een klein jochie dat hier woonde en een groots componist zou worden.
Na vele boeken te hebben doorgespit is het ook goed om ’ter plaatse’ research te doen, te kijken en te voelen of de verhalen overeenkomen met beeld wat het museum schetst.